Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία



Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία

November 13, 2023


Trends & Views

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, την 1η Ιανουαρίου ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Στη συνέχεια αναμένεται η επέκτασή της και στους επόμενους κλάδους, με την εστίαση να είναι η τελευταία στη σειρά.

Συνεχίζεται η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεκινάει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και στους επόμενους κλάδους, με την εστίαση να είναι τελευταία. Μάλιστα, ετοιμάζεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση εντός του τρέχοντος μήνα που θα περιέχει όλο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της μέσα στο 2024 ανά κλάδο αλλά και με ημερομηνία. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους λοιπούς κλάδους, οπότε θα υπάρξει και επαφή με την ΕΣΕΕ για να συζητηθεί η εφαρμογή στο λιανικό εμπόριο.

Ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με το κατά πόσον η ΨΚΕ είναι αποτελεσματική για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας. Η απάντηση είναι πως μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί στα Super Market και τις τράπεζες όπου δεν είχαν ποτέ μεγάλα προβλήματα αδήλωτης εργασίας. Ξεκίνησε από εκεί λόγω μεγέθους των επιχειρήσεων, αλλά και επειδή ήταν πιο εύκολη η εφαρμογή σε αυτές, οπότε αυτόματα γινόταν και πιο εύκολος ο έλεγχος εφαρμογής του μέτρου.

Ουσιαστικά όμως η «μάχη», όπως δήλωσε, για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία θα ξεκινήσει από την 1η του 2024 αφού θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας και στις μικρότερες επιχειρήσεις, άρα στο σύνολο της οικονομίας, φτάνοντας ακόμα και σε εκείνους τους κλάδους που εντοπίζεται παραδοσιακά η μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. Θα χρειαστούν επομένως κάποιοι μήνες ακόμη για να έχουμε μια μεγαλύτερη εικόνα.

Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται να εκδοθούν διαφορετικοί οδηγοί εφαρμογής της κάρτας ανά κλάδο, προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στις περιπτώσεις που η φύση της εργασίας δημιουργεί μη κανονικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί οδηγοί για όσους δουλεύουν εξ αποστάσεως, εκτός επιχείρησης κ.ο.κ.

Θυμίζουμε ότι από το καλοκαίρι του 2022, η ΨΚΕ εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα Super Market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η εφαρμογή της σε δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρίες security. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το μέτρο καλύπτει περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στους τέσσερις κλάδους.





Σχετικά Άρθρα