Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Απλές (αλλά ξεχασμένες) συμβουλές για το νέο σας ERP



Απλές (αλλά ξεχασμένες) συμβουλές για το νέο σας ERP

June 29, 2015


Business Software

Κάποτε… «έπεσα πάνω» σε μια ρήση, που θεωρώ πως αποτυπώνει εν πολλοίς την ουσία της ζωής. «Η ομορφιά των πραγμάτων κρύβεται στην απλότητα και την καθαρότητα». Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ενός ERP συστήματος. Επειδή όμως, σε αυτή τη γωνιά δεν κάνουμε φιλοσοφικές συζητήσεις και αναζητήσεις, ας επικεντρωθούμε στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από το πως επιλέγουμε το κατάλληλο ERP σύστημα για την επιχείρησή μας, θέτοντας τις βάσεις για την σωστή εγκατάστασή του.

Όταν βγείτε στην αγορά για να επιλέξετε ένα ERP σύστημα, ισχύει το ίδιο σενάριο με αυτό που συμβαίνει και όταν οδηγείτε ένα καροτσάκι στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ. Εάν δεν έχετε εκ των προτέρων γράψει σε ένα φύλλο χαρτί, τι λείπει από το νοικοκυριό σας και κατ’ επέκταση τι πρέπει να αγοράσετε, τότε τα πράγματα -συνήθως- ξεφεύγουν. Οπότε, μην ξεχάσετε την -περίφημη- λίστα. Όχι αυτή με τα ψώνια, αλλά αυτή με τα «θέλω» και τις ανάγκες σας, στα οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το υποψήφιο ERP σύστημα.

Συνεχίζοντας στο παράδειγμα της λογικής του σούπερ-μάρκετ, πόσες φορές δεν έχετε σταματήσει σε κάποιο εταιρικό stand, που μία αιθέρια ύπαρξη προμοτάρει ένα προϊόν ζύμης και εσείς αγοράζετε 2-3 τεμάχια, τη στιγμή κατά την οποία δε γνωρίζετε πως ανάβει ο φούρνος; Ας μην κρυβόμαστε μεταξύ μας, το κάνετε για τα όμορφα μάτια της. Σε αντίθετη περίπτωση τι θα κάνατε; Θα το αντιμετωπίζατε με τη λογική και δίχως συναίσθημα. «Το χρειάζομαι; Μου κάνει; Τηρεί όσα υπόσχεται; Είναι η κατάλληλη ποσότητα; Πόσο εύκολα μπορώ να το χειριστώ;», θα ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που θα θέτατε στον εαυτό σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τον πωλητή που επιχειρεί να σας προωθήσει μια λύση, η οποία δεν είναι εφάμιλλη με τις απαιτήσεις σας. Διαχωρίστε, λοιπόν, τον πωλητή από το ίδιο το προϊόν του.

Όταν βρίσκεστε στο σούπερ-μάρκετ και θέλετε να αγοράσετε ένα προϊόν, το κάνετε έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα το ζήτημα της τιμής; Επειδή η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, αλλά ούτε και μονοσήμαντη, για αυτό και στο ζήτημα της επιλογής ERP, πορευτείτε έχοντας ως «πυξίδα» ένα ευρύτερο κριτήριο που ασφαλώς και θα περιλαμβάνει το κόστος, αλλά όχι μόνο αυτό. Προσθέστε στη σχετική εξίσωση και παράγοντες, όπως πχ τον απαιτούμενο χρόνο για την υλοποίηση, τη διαδικασία της εκπαίδευσης, τους ανθρώπινους πόρους που πρέπει να διαθέσετε στο project, τη διαταραχή που ενδεχομένως θα επιφέρει στην καθημερινή επιχειρηματική σας λειτουργία, το πόσο γρήγορα θα είναι αποδοτικό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί κ.ο.κ.





#ERP    

Σχετικά Άρθρα