Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Τι έχει να μας προσφέρει το ERP στο κοντινό μέλλον;



Τι έχει να μας προσφέρει το ERP στο κοντινό μέλλον;

February 25, 2019


Trends & Views

Είναι εντυπωσιακό να παρατηρεί κάποιος την εξέλιξη και μεταμόρφωση του ERP από τεχνολογικά περίπλοκη και ακριβή πλατφόρμα, σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τεχνολογίες cloud επόμενης γενιάς. Με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα 10 χρόνια, έχει ενδιαφέρον να κάνουμε κάποιες προβλέψεις για το μέλλον του ERP.

SaaS και ERP

Οι παραδοσιακές ERP εφαρμογές βρίσκονται αποθηκευμένες στους servers της επιχείρησης, το οποίο σημαίνει πως αυτή είναι υπεύθυνη για το αρχικό κόστος επένδυσης, τη συντήρηση του hardware και την επέκτασή του. Τα βασισμένα στο SaaS apps είναι αποθηκευμένα σε cloud servers, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση χρημάτων, ταχύτερες αναβαθμίσεις και επεκτασιμότητα, ενώ δεν καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Η διαφορά αυτή μπορεί να σημαίνει οικονομία σημαντικού χρηματικού ποσού με όρους TCO.

Σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του CRM ή HR, το SaaS έχει γίνει το προεπιλεγμένο μοντέλο για νέες υλοποιήσεις. Όσον αφορά τα συστήματα ERP, η μετάβαση στο SaaS προβλέπεται να επιταχυνθεί στα επόμενα 3 χρόνια και να αποτελέσει την προτιμώμενη μέθοδο για πολλούς κλάδους και τύπους επιχειρήσεων, ιδίως τις μικρομεσαίες.

Consumerization του ERP

Με δεδομένο πως ολοένα και περισσότερο οι νέες γενιές συνεχίζουν να στελεχώνουν την αγορά εργασίας, το ERP θα προσεγγίζει τη λογική του consumer για να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη (χρήση social media κοκ.). Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν φροντίσει να ανανεωθούν, θα πιεστούν σημαντικά να χρησιμοποιήσουν φιλικές προς τον χρήστη και διαισθητικές λύσεις, οι οποίες τελικά προσομοιάζουν με τις τεχνολογίες consumer.

Το mobility γίνεται mainstream

Πολλές έρευνες αναφέρουν συνεχώς την άνοδο του SaaS και του cloud, τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, είναι το mobility που θα αποτελέσει τη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα ως το 2020. Μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε μια ποικιλία θέσεων θα χρησιμοποιήσουν mobile συσκευές για πρόσβαση σε enterprise δεδομένα – το ίδιο ή και περισσότερο σε σχέση με τα desktop. Μέρος της τάσης αυτής οφείλεται στο γεγονός πως ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν mobile συσκευές στην προσωπική τους ζωή και θα συνεχίσουν να το κάνουν ακόμα και στην περίπτωση του ERP για την εργασία τους, εφόσον τους δίνεται η ευκαιρία. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι η νέα τάση για το σύγχρονο εργατικό δυναμικό: ακόμα περισσότερο part-time, οπότε οι mobile εργαζόμενοι θα απαιτήσουν την παρουσία λύσεων mobile ERP.

ΒΙ και δεδομένα

Η τάση αυτή εξελίσσεται ήδη, αλλά ειδικά το ΒΙ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου πως εισρέει τεράστιος όγκος στρατηγικών δεδομένων μέσω της λύσης ERP, οι επιχειρήσεις θα στοχεύουν ολοένα και περισσότερο στο να κατανοήσουν τα δεδομένα αυτά και να τα μετατρέψουν σε στρατηγικό πλεονέκτημα.

Από την άλλη, το απλό reporting δεν επαρκεί. Οι επιχειρήσεις θα απαιτήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους να εκμεταλλευτούν τις πληροφορίες αυτές. Ήδη οι πάροχοι επενδύουν σημαντικά στις ΒΙ δυνατότητές τους, οπότε αναμένουμε εξελίξεις στο μέλλον.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα