Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Τα 5+1 νέα trends στον «κόσμο» του ERP



Τα 5+1 νέα trends στον «κόσμο» του ERP

October 26, 2015


Business Software

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το «τοπίο» του ERP έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς στοιχεία όπως το cloud, τα analytics, το καλύτερο reporting και η απλούστευση της διαδικασίας υλοποίησης, έχουν αφήσει το «στίγμα» τους στις λύσεις ERP. Προς τα πού όμως βαδίζει το ERP και σε τι θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι επιχειρήσεις; Τα 5+1 σημεία που ακολουθούν, αποδίδουν μια χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης.

Το μέλλον είναι cloud

Τεχνολογίες όπως το BYOD, η ανάγκη παροχής πρόσβασης σε mobile συσκευές, το virtualization και τα connected περιβάλλοντα, δείχνουν πως ολοένα και περισσότερες λειτουργίες μετακινούνται στο cloud. Προφανώς, το ERP δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό το trend, το οποίο είναι και το πλέον δημοφιλές στις λύσεις ERP της εποχής μας. Δεδομένης μάλιστα της εξοικονόμησης χρημάτων που προσφέρει, σε συνδυασμό με τη στρατηγική ανάπτυξη που επιτυγχάνεται μέσω της μετάβασης λειτουργιών στο cloud, η τάση αυτή έχει εδραιωθεί. Για του λόγου το αληθές, «παίκτες» όπως η GE και η Alibaba έχουν επενδύσει πάνω από 1 δις δολάρια στην τεχνολογία του cloud. Γεγονός είναι πως οι επιχειρήσεις ξοδεύουν ολοένα και περισσότερα στο σύννεφο, και η τάση αυτή έχει αυξητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Και hybrid cloud

Δεν είναι όμως όλοι πεπεισμένοι πως το μέλλον έχει τη «σφραγίδα» ενός… all-cloud ERP. Πολλοί είναι εκείνοι που «ποντάρουν τα λεφτά» τους στο υβριδικό cloud μοντέλο, στο οποίο η επιχείρηση συνδυάζει on-premise και cloud εφαρμογές, σε ένα συνδυαστικό πακέτο ERP. Για πολλές επιχειρήσεις, το μοντέλο αυτό συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των δύο «κόσμων», καθιστώντας ανώφελη τη διαμάχη μεταξύ cloud και on-premise.

Καλύτερο reporting

Ένα ακόμα ενδιαφέρον trend είναι το βελτιωμένο reporting, το οποίο τοποθετεί το ERP στο επίκεντρο της επιχείρησης, ώστε να επιβλέπει το σύνολο των διεργασιών, να ανακαλύπτει τα τρωτά ή αδύναμα σημεία και να εκμεταλλεύεται πλήρως τους υπάρχοντες πόρους. Η σημασία της εφαρμογής των integrated analytics, για ακόμα πιο αποτελεσματικά insights, τείνει να γίνει κεντρική επιλογή των επιχειρήσεων. Η μηχανική εκμάθηση, τα predictive analytics και το Internet of Things είναι εκείνα τα στοιχεία, τα οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να εκμεταλλευτούν. Το ERP αποτελεί τον πυρήνα και ταυτόχρονα τη βάση που θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν αυτές τις πληροφορίες, ώστε ακόλουθα, να τις χρησιμοποιήσουν κατάλληλα προς όφελος του business τους.

Η παράδοση ως εμπόδιο

Μέχρι πρότινος, η πώληση λύσεων ERP, ιδίως σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (SMBs) δεν ήταν κάτι απλό. Η λογική ήταν πως ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα εργαλείο που θα τις βοηθούσε να επιλύσουν τα προβλήματά τους με σχετικά απλό τρόπο, αποφεύγοντας την αγορά ενός συστήματος back-office. Κάπως έτσι έβλεπαν το παραδοσιακό ERP, το οποίο για πολλούς ταυτιζόταν με αυξημένο κόστος. Όλα αυτά ανατράπηκαν με την έλευση του cloud ERP, μιας και οι πελάτες πείστηκαν πως δεν θα χρειαζόταν πλέον να αλλάξουν τα πάντα στις διεργασίες της επιχείρησής τους προκειμένου να τις φέρουν στα «μέτρα του ERP», αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Οι SMBs… ενδίδουν

Παραδοσιακά, όπως προειπώθηκε, επικρατούσε μια νοοτροπία από πλευράς SMBs να αντιστέκονται περισσότερο στην υιοθέτηση λύσεων ERP, εξαιτίας της υποτιθέμενης πολυπλοκότητας, του υψηλού κόστους και της σημαντικής χρήσης ανθρώπινων πόρων προκειμένου αυτό να λειτουργήσει σωστά. Όλα όμως δείχνουν πως με τη σταδιακή μετακίνηση στο cloud, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί στις επιχειρήσεις του είδους, οι οποίες σπεύδουν να υιοθετήσουν λύσεις ERP.

Στρατηγική επιλογή πλατφόρμας

Η αρχική πολυπλοκότητα που σημάδεψε τις πρώιμες λύσεις cloud ERP -με τη διαχείριση ποικίλων user interfaces, ξεχωριστών databases, workflows και εργαλείων συνεργασίας- είχε ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μπερδεύονται και να χάνουν πολύτιμο χρόνο με τις διεργασίες παρά με την ουσία. Πλέον, η τάση είναι οι επιχειρήσεις να κάνουν καταρχάς μια στρατηγική επιλογή πλατφόρμας και εν συνεχεία, να συνεργάζονται με τα επιμέρους τμήματα, ώστε να επιλέξουν εκείνες ακριβώς τις εφαρμογές που θα «κουμπώσουν» στη στρατηγική επιλογή της πλατφόρμας. Με τον τρόπο αυτόν, εξαλείφονται περίπλοκα τεχνικά θέματα, επιτυγχάνοντας ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα υιοθέτησης εξαιτίας της επιτάχυνσης της διαδικασίας υλοποίησης.





#Cloud     #ERP     #Future trends    

Σχετικά Άρθρα