Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Τα «κρυφά» tips επιλογής ERP



Τα «κρυφά» tips επιλογής ERP

June 12, 2017


Business Software

Πέρα από τα προφανή -χρήματα, χρόνος, συμβατότητα- υπάρχουν και κάποια όχι τόσο προφανή σημεία που θα καθορίσουν την επιλογή αγοράς ενός ERP. Ας τα δούμε αναλυτικότερα.

Προσωπικότητα της επιχείρησης

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, και αυτό ισχύει ακόμα και για εκείνες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Η ιδιαιτερότητά τους αυτή, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία επιλογής και υλοποίησης ενός συστήματος ERP. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η χρήση εξατομικευμένων πρακτικών, ώστε να διασφαλίσετε πως η επιλογή του ERP δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τα όποια conflicts. Η επιλογή ενός σοβαρού παρόχου θα σας γλυτώσει από αυτό το άγχος, μιας και θα σας προσφέρει τη λύση που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

Κάντε έλεγχο αγοράς

Ακριβώς όπως δεν θα αγοράζατε το πρώτο αυτοκίνητο που θα βρίσκατε εύκαιρο, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επιλογής, αφενός ενός παρόχου ERP και αφετέρου μιας συγκεκριμένης λύσης ERP που θα σας προσφέρει ο vendor. Είναι συχνό το φαινόμενο όπου μια επιχείρηση επιλέγει μια λύση ERP αποκλειστικά βάσει του ονόματος ή της φήμης της. Δεδομένου πως η αγορά προσφέρει μια ποικιλία επιλογών, καλό θα ήταν να κάνετε μια εκτενή έρευνα προτού καταλήξετε σε κάποια λύση. Με τον τρόπο αυτόν θα εξοικονομήσετε πολύ περισσότερο χρόνο και χρήματα από το να αλλάξετε γνώμη στην πορεία, επενδύοντας σε μια λύση που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα στοχεύει να επιλύσει.

Έλεγχος συστάσεων

Όταν κάποιος μιλάει για συστάσεις, αναφέρεται συνήθως στις προσλήψεις προσωπικού και όχι στην επιλογή ενός παρόχου ERP. Ελέγχοντας όμως τις συστάσεις του vendor, όχι μόνο μαθαίνετε περισσότερα γι’ αυτόν, αλλά και για την ίδια τη λύση και τα προβλήματα που πιθανώς προκλήθηκαν κατά την υλοποίησή της σε άλλες επιχειρήσεις. Βεβαιωθείτε πως έχετε ζητήσει συστάσεις από επιχειρήσεις στον ίδιο κλάδο με εσάς, οι οποίες είναι παρεμφερείς σε μέγεθος και δομή. Ανακαλύπτοντας τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν άλλες επιχειρήσεις, αλλά και όλα όσα θα επιθυμούσαν να κάνουν διαφορετικά, εάν είχαν την ευκαιρία, θα βοηθηθείτε καλύτερα στην επιλογή σας. Μην ξεχάσετε βέβαια να ενημερωθείτε και για όλα εκείνα τα στοιχεία που τις άφησαν ικανοποιημένες από την επιλογή τους.

Επιμέρους εύχρηστα features

Μπορεί τα βασικά θέματα χρηστικότητας και συμβατότητας να είναι σημαντικά, αλλά ένα ακόμα tip για τη σωστή επιλογή ERP, είναι τα μεμονωμένα features και οι λειτουργίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, ακόμα και το πιο πλήρες σύστημα ERP δεν θα μπορεί να σας βοηθήσει στις επιχειρησιακές σας διεργασίες, εφόσον δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας στο εξωτερικό. Η παρουσία ή η απουσία επιλογής multilingual, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και με άλλα εργαλεία παραμετροποίησης, όπως η διαχείριση απομακρυσμένων εγκαταστάσεων, τα συστήματα ειδοποιήσεων και η ύπαρξη customization toolkit, για παράδειγμα.





#ERP    

Σχετικά Άρθρα