Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  ERP = Εμπειρία χρήσης και τεχνολογία



ERP = Εμπειρία χρήσης και τεχνολογία

December 18, 2015


Business Software

Δεδομένου πως το τοπίο του ERP έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης ότι η αγορά έχει πλημμυρίσει από νεοεισερχόμενους παίκτες που φέρνουν μια αυξανόμενη ποικιλία προϊόντων, προκύπτει αναπόφευκτα το εξής ερώτημα: τι είναι τελικά αυτό που προέχει; Η εμπειρία χρήσης ή η τεχνολογία καθαυτή; Το δίλημμα έχει βάση, καθώς οι επίδοξοι κάτοχοι μιας λύσης ERP τείνουν να προτιμούν το ένα έναντι του άλλου. Μια γρήγορη απάντηση, ως βάση για συζήτηση, είναι πως η εμπειρία δεν πρέπει να υπερισχύει της τεχνολογίας, και η τεχνολογία να υπερισχύει της εμπειρίας, καθώς και οι δύο τελικά «ζουν» σε μια συμβιωτική σχέση. Ας γίνουμε όμως πιο επεξηγηματικοί.

Η τεχνολογία είναι σε τελική ανάλυση ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται οι πληροφορίες και η λειτουργικότητα. Η τεχνολογία εξαρτάται άμεσα από συγκεκριμένες δεξιότητες που υφίστανται σε μια επιχείρηση και οι οποίες είναι και πολύ πιο δύσκολο να γίνουν αντικείμενο διαχείρισης. Καθώς οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται, μοιάζουν με όλα εκείνα τα νέα gadgets που όλοι μας επιθυμούμε να έχουμε, αρκεί να συνοδεύονται από μια ήδη οικεία, εμπειρία χρήσης τους. Συχνά η τεχνολογία είναι ένα βήμα μπροστά, σε σχέση με την εμπειρία αυτή, αλλά τελικά είναι μόνο μέσω της εμπειρίας που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την υλοποιούν σε όλες τις καθημερινές τους πρακτικές δραστηριότητες. Αυτή ακριβώς είναι η συμβιωτική διάσταση που προαναφέραμε.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας εφαρμογής που θα τρέχει σε μια νέα συσκευή ή/και λειτουργικό σύστημα ή ανάπτυξης μιας νέας τεχνολογίας. Εντούτοις, εκτός και εάν διαθέτουν την εμπειρία ενσωμάτωσης της απαραίτητης λειτουργικότητας (αποτελεί αποτέλεσμα πολυετούς ανάπτυξης business εφαρμογών), τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Η εμπειρία σημαίνει σοφία. Κάθε φορά που υλοποιείτε ένα σύστημα ERP, ουσιαστικά υλοποιείτε μια λύση -δεν πρόκειται απλά για μια εφαρμογή ούτε για μια τεχνολογία. Θα πρέπει να μάθετε να σκέφτεστε συνολικά την υλοποίηση, ώστε η τεχνολογία να συνδυάζεται αρμονικά με τη λειτουργικότητα και την εμπειρία. Αυτό σημαίνει (με τη σειρά του) πως η ολοκλήρωση μιας λύσης που είναι μεν κορυφαία από τεχνολογικής άποψης, αλλά δεν διαθέτει ταυτόχρονα τη business λειτουργικότητα που έρχεται ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας, δεν θα είναι παρά μια μέτρια και μη αποδοτική σε βάθος χρόνου λύση.

Προφανώς, το ίδιο επιχείρημα ισχύει και αντίστροφα. Το να δεχτούμε πως μια «έμπειρη» λύση δεν κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, απλά δείχνει ελλιπή κατανόηση του ζητήματος. Το δίδαγμα στην περίπτωση αυτή είναι πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θυσιάσετε κάποια από τις δύο αυτές απαραίτητες συνιστώσες, μιας και τα αποτελέσματα θα γίνουν άμεσα εμφανή και θα είναι αρνητικά.





#Cloud     #ERP    

Σχετικά Άρθρα