Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Επιβίωση στην «ψηφιακή αρένα». Cloud, Mobile και CDNΕπιβίωση στην «ψηφιακή αρένα». Cloud, Mobile και CDN

November 23, 2015


Trends & Views

Πολλές φορές έχει ειπωθεί πως ο χώρος της τεχνολογίας στις ημέρες μας μοιάζει με μια «ψηφιακή αρένα», όπου μόνο οι επιχειρήσεις που μπορούν να ανανεωθούν και να προσαρμοστούν, θα επιβιώσουν. Σε αυτό συγκλίνουν και νεότερα trends που επιβάλουν την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και μια συνεχή μετακίνηση από παραδοσιακού τύπου ERP σε SaaS-based λύσεις. Από την άλλη πλευρά, τα Content Delivery Networks (CDNs) αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης ταχυτήτων και εμπειρίας χρήσης, τόσο για τους desktop όσο και για τους mobile χρήστες -ιδίως για τους τελευταίους. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις εξελίξεις αυτές και τις επιπτώσεις τους.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην εποχή μας, ανεξαρτήτως μεγέθους, βασίζεται σε cloud-based λύσεις, μιας και τα πλεονεκτήματά τους είναι σαφή: χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερες ταχύτητες και ευκολία προσαρμογής στις απαιτήσεις των πελατών. Μάλιστα, οι πλατφόρμες αυτές είναι ακόμα πιο κατάλληλες για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, που μπορούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους απευθείας μέσω του cloud, αντί να βασίζονται στις υποδομές του on-premise ΙΤ. Τέλος, η παγκόσμια αυτή τάση προς τις λύσεις SaaS συνεπάγεται πως ο ρόλος των επαγγελματιών του ΙΤ αλλάζει: από το να είναι οι άμεσοι κάτοχοι και operators της λύσης, αρκούνται στο να ελέγχουν την cloud-base λύση και παρεμβαίνουν μόνο όποτε προκύψει πρόβλημα.

Μια ακόμα αλήθεια που καθορίζει συχνά την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης είναι η εξής: για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ένα interface, το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες, η ταχύτητα είναι το κλειδί της επιτυχίας, καθώς και ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης τώρα που το παγκόσμιο κοινό μετακινείται από τις desktop στις mobile συσκευές. Με απλά λόγια, όσο πιο γρήγορο είναι το website σας, τόσο ψηλότερα θα εμφανίζεται στις mobile αναζητήσεις. Λύσεις όπως τα CDNs μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στη βελτίωση των ταχυτήτων φόρτωσης ως και 50%, διανέμοντας στατικό περιεχόμενο σε ένα εύρος datacenters παντού στον κόσμο. Μεγάλος όγκος μη δυναμικών δεδομένων αποθηκεύεται σε αυτές τις τοποθεσίες παγκοσμίως. Όταν ένας χρήστης επιχειρεί πρόσβαση στο website, του παρέχονται τα cached δεδομένα από έναν κοντινό server, μειώνοντας το χρόνο αναμονής στο χρόνο φόρτωσης. Τα CDNs προσφέρουν βελτιώσεις στην ταχύτητα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του χρήστη, καθιστώντας τα εξαιρετικά χρήσιμα τόσο για μικρές, όσο και για παγκόσμιας εμβέλειας επιχειρήσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την αγορά των ERP και CRM, η αγορά των CDNs επεκτείνεται και αυτή ραγδαία. Δεδομένης μάλιστα της τάσης των επιχειρήσεων να κάνουν outsourcing το delivery των εφαρμογών τους ώστε να επιτύχουν ακόμα καλύτερες ταχύτητες φόρτωσης των website τους, η αγορά του CDN αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Το γεγονός πως το mobile traffic έχει ξεπεράσει εκείνο του desktop (από πλευράς web traffic και πρόσβασης σε εφαρμογές), αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για τις επιχειρήσεις της εποχής μας, μιας και ολοένα και περισσότεροι χρήστες έχουν πρόσβαση σε online πόρους για τα smartphones και τα tablets. Σε ένα βαθμό, η υβριδική μορφή των μεγάλου μεγέθους ΙΤ λύσεων -όπως είναι και το ERP- οφείλει πολλά σε αυτή την «επανάσταση» του mobile. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσελκύσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο mobile κοινό, θα πρέπει να βελτιώσουν αντίστοιχα το web interface τους. Μάλιστα, καλό είναι να γνωρίζουμε πως από πλευράς mobile, ένα responsive site είναι ταχύτερο από ένα adaptive site. Πέραν αυτών, να σημειώσουμε πως οι mobile χρήστες έχουν πρόσβαση σε sites και apps από διαφορετικές συσκευές και πλατφόρμες. Αυτό προφανώς συνεπάγεται fragmentation στο mobile traffic που με τη σειρά του απαιτεί ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας για βέλτιστη εμπειρία χρήσης, με υψηλότερες ταχύτητες φόρτωσης των sites.

#Cloud     #ERP     #Mobile    

Σχετικά Άρθρα